الیستر در نگاه اول یک پسر شاد و سالم و پر جنب و جوش است اما با کمی دقت متوجه می شویم که حرکات اضافی مثل بال زدن دست ها موقع ذوق کردن در بازی و غذا خوردن دارد. البته این علائم اوتیسم در یک کودک عادی هم وجود دارد و الزاما به معنای اوتیسم نیست.مسألۀ مهم تناوب و تداوم این رفتار در کودک شما است.
اولین علائم اوتیسم: بال زدن
برخی کودکان حرکات بال زدن را در اوایل تکامل عصبی تجربه می کنند اما این رفتار ها وقتی اهمیت دارند که طولانی شوند؛یعنی با بزرگ شدن کودک این علائم در حوالی 3 سالگی برطرف میشود.اگر برطرف نشد،احتمالا نشانۀ اوتیسم در کودک است که کودک آن را برای آرامش انجام می دهد.
علامت دوم: راه رفتن با نوک پنجه ی پا
نوک پنجه راه رفتن در اوایل تکامل عصبی کودک طبیعی است مهم آن است که این رفتار ها در چه بازه زمانی و چه سنی رخ می دهد و اینکه آیا به عادت کودک تبدیل می شود یا خیر.
علامت سوم: کوبیدن سر
ضربه ای که کودک با سرش به صندلی می زند، طبیعی است اما اگر این کار به صورت تکان های شدید به جلو و عقب باشد(گهواره ای) و تداوم یابد یا مثل آلیستر سرش را به شیشه یا زمین بکوبد،باید کودک را از محل دور کرد یا توجه اش را به کار های دیگر معطوف کرد تا از ضربه زدن به خودش جلوگیری کرد(مثل گذاشتن کلاه ایمنی).
چهارمین علائم اوتیسم: بدخلقی بی علت
علامت چهارم از نظر والدین شاید عجیب نباشد شاید هر کودکی در بعضی مواقع بد خلق یا بد قلق شود ولی با گرفتن تشویقی یا اسباب بازی برطرف می شود اما اگر بدخلقی او ارتباطی با اسباب بازی نداشته باشد و بدون علت باشد یا در همه ی مکان ها رخ دهد. و با هیچ ترفندی رفع نشود،ممکن است کار تشخیص را مشکل کند
حالا چگونه بفهمیم کودک مشکل دارد یا خیر؟ یک راه ساده این است که با گرفتن تشویقی یا برآوردن نیازش آرام شود در مقابل،کودکی که مشکل دارد،کلا تحریک پذیر بوده و ساعت ها به جیغ زدن و گریه بدون علت ادامه می دهد که ناشی از اختلالات تنظیم حسی اوست که منجر به واکنش بیش از حد یا کمتر از حد به محرک ها می شود والدین می توانند با اجرای خواسته های کودکان برای یک بازه زمانی(به طور استثنا) بین این دو تشخیص دهند.
علامت پنجم: آب بازی و حباب سازی
هر کودکی آب بازی و حباب سازی با نوشیدنی ها را دوست دارد ولی ادامه دار بودن این بازی بیش از 10 دقیقه یا ساعت ها و عدم توجه کودک به اتفاقات اطراف،با مختل کردن فعالیت کودک،ارتباط مستقیم با شدت اوتیسم دارد.
علامت ششم: رفتار های پرخاشگرانه
رفتار های پرخاشگرانه در تمام دعوا های کودکان دیده می شود(گاز گرفتن و خشم) ولی اگر کودکتان بلافاصله پس از تنبیه،بسته به آستانه هایش، عکس العمل های تشدید شده مثل ترس افراطی و پرخاشگری و بی قراری دارد و والدین متوجه می شوند که کودکشان بیش از کودکان عادی و بدون علت خاصی پرخاشگری مداوم دارد؛می تواند نشانه ی اوتیسم باشد.
علامت هفتم: عدم پاسخ کلامی و پاسخ به محرکات و دستورات
گاهی والدین ذکر می کنند که کودکشان به درخواست هایشان توجه نمی کند و والد را نادیده می گیرند ولی کودک اوتیستیک در دنیای کوچک خود غرق می شود به طوری که والدین در ابتدا فکر می کنند او مشکل شنوایی دارد اما به مرور زمان و با طولانی تر شدن این معضل و انزوا طلبی و کم فعالی و نادیده انگاشتن جهان اطراف و عدم بازی خلاق،مشکل اوتیسم در کودک نمایان می شود.مدتی که کودک بدون توجه به اطرافش و بدون جلب توجه والدین می گذراند، مدت رفتار کم توجهی است.
حتما مقاله ی اختلال خواب در کودکان مطالعه بفرماید.
هشتمین علائم اوتیسم: تماس چشمی نامناسب با محرک ها
علامت هشتم یک علامت شناخته شده است:تماس چشمی نامناسب و ناکافی با محرک های اجتماعی و یا خیرگی طولانی مدت غیر طبیعی به اشیاء چرخان
علامت نهم: عدم تکلم و برقراری ارتباط
این علامت با افزایش سن هم پیشرفتی نمی کند.در کل اگر کودک شما در 3 سالگی حداقل کلمات را می گوید،باید مورد بررسی قرار گیرد و اگر در 4 یا 5 سالگی نمی تواند جملات را بیان کند و یا همچنین اکولالیا و تکرار زیاد کلمات دارد،باید اوتیسم تلقی گردد.
علامت دهم: مشکل با غذا، طعم ها و لباس ها
غذا های خاص را ترجیح می دهند و از مخلوط شدن غذاها احساس ناخوشایندی دارند؛مثلا مخلوط شدن ماست با غذا.البته اینها در کودکان عادی هم دیده می شود ولی شدت واکنش به این مسائل بصورت پرخاشگرانه و اضطراب زیاد و اعتراض و واکنش های منفی شدید است که ما را به اوتیسم مشکوک می کند.به طور مثال لباس زبر را دوست ندارند و یا عملکرد های عادی مثل حمام کردن،شستن صورت و مسواک زدن برایشان دشوار است و در برابر بغل کردن مقاومت دارند و گاها امتناع شدید از غذا خوردن دارند؛حتی به قیمت صدمه زدن به خودشان.
و حرف آخر…
ما امیدوار هستیم این علائم اوتیسم باعث شود که والدین در مسیر درستی هدایت شوند.اگر شما ظن قوی به اوتیسم دارید،خواهشمندیم برای کمک به کودکتان در اولین فرصت به فوق تخصص اعصاب تشریف ببرید.